18 Şubat 2016

Artvin Cerattepe'de Madene Hayır!


Bir Artvinli olarak canımı son derece sıkan durum... "Milletin a... koyacağız" lafıyla gündeme gelen Mehmet Cengiz'in, Hayrettin Özaltın'dan kiraladığı Özaltın A.Ş.; Artvin Cerattepe'de (ki burası, ünlü Kafkasör yaylalarını da içine alan bölgedir.) ÇED raporu hazırlatıp maden işletmesi almaya çalışıyor. Halk da, hem ormanlarının yağmalanmasını engellemek hem de turizm alanlarını kullanılır durumda tutabilmek için Artvin'in ormanlarının bir kısmını yok edecek olan bu madene karşı çıkıyor. Ancak ne yazık ki en son karşılaşmada pek de hoş olmayan görüntüler. Polis yine biber gazı kullandı ve gözaltılar yaşandı... Neticesinde şirket, Artvin'in turizm ve orman alanlarını katletmeye başladı.

Sabah.com.tr sitesindeki BU HABERDEKİ yanlışlarla ilgili olarak bazı söyleyeceklerim var. birlikte Benzer içeriğe sahip haber Milliyet.com.tr adresinde de bulunmaktadır. Link

 
- Geçen haberde, madende sadede bakır çıkarılacağı izlenimi yaratılıyor. Bunun için de herhangi bir siyanür kullanılmayacağı söyleniyor ancak Özaltın A.Ş., Cerattepe'de 2 ayrı maden açacak. 1 tanesi bakır ki o da Cerattepe'de bulunmaktadır, diğeri de açık altın madenciliğidir. İki maden arasında 600 metre bulunmaktadır. Açık madencilik ile üretilecek olan altın, doğrudan piyasaya satılacaktır.

- Haberde ÇED Raporu'nun iptal edildiği ancak 2. ÇED raporunun alındığı yazıyor. Bu yalan haberdir, doğru değildir ve uydurmadır. Özaltın A.Ş., ikinci ÇED raporu için mahkemeye başvurmuş, mahkeme ise bilirkişi raporu hazırlanmasına karar vermiştir. Yani ortada haberde söylenen gibi ikinci bir ÇED raporu yok, mahkeme aşamasında.

- Haberde toplamda 3500 ağacın kesileceği yazılmıştır. ŞU linkten inceleyebileceğiniz Özaltın A.Ş. ÇED Raporu'nda aynen şu cümleler kullanılmıştır: "Faaliyet sahası orman alanı içerisinde yer almaktadır. Faaliyetin arazi hazırlığı ve işletme aşamasında ağaç kesimi yapılacaktır. Ağaç kesiminin yapılması neticesinde habitat ve vejetasyon kayıpları söz konusu olacaktır. Ayrıca işletme aşamasında patlatma yapılacaktır. Fauna türleri ağaç kesimi ve patlatma faaliyetleri nedeniyle benzer habitatlara geçici süreliğine göç edeceklerdir." "mümkün mertebe ağaç kesiminden kaçınılacak" Özaltın A.Ş.'nin yürüteceği maden faaliyetlerinde "habitat ve vejetasyon kayıpları" diyerek yaklaşık 300.000 metrekare alan içerisindeki hayvanların ve bitki örtüsünün kaybolacağını söylemektedir. Maden çalışmasının da en az 10 sene devam edeceği, 10 sene sonunda madenin hala bitmemesi halinde tekrar başvuru yapılıp sürenin uzatılacağı söylenmektedir. 10 sene boyunca 300.000 metrakare alanda ve çevresinde hiçbir hayvan ve bitki örtüsü kalmayacakmış. Ayrıca "mümkün mertebe ağaç kesiminden kaçınılacak" cümlesinden net rakam çıkarıp 3500 ağaç kesilecek diyorlar anlayamadım. TMMOB'nin Cerattepe Raporu'nda sadece yeraltı işletmesi yapılacakken bile 50.000 ağacın kesileceği, açık madencilikle bu sayının çok daha fazla olacağı açıklanmıştır.

- İnternet siteslerinde "3-5 metre kadar sıyrılarak heyelana neden oluşturabilecek yük bertaraf edilecek ve söz konusu toprak depolanacak. İşletme süresince korunacak bu toprak, işletmenin kapama döneminde sahaya tekrar serilecek ve bölgedeki ağaçlandırma bu sahanın üzerine yapılacak" denmiştir. O toprak, sadece depolama alanı hazırlanmak üzere sıyrılacak, her normal maden işletmesi gibi yeraltına galeriler açılacaktır. Ayrıca en az 10 sene boyunca, o toprağın alanda tutulmayacağını yine BURADAKİ Özaltın A.Ş.'nin ÇED Raporu'nda okuyabilirsiniz. Özaltın A.Ş., maden alanınındaki galerileri kapatıp maden bölgesini toprak halinde Orman Müdürlüğü'ne devredecektir. Yani ormanı yok edecek, sonra BİZİM VERGİLERİMİZLE, Orman Müdürlüğü bölgeyi ağaçlandıracaktır. 

- Haberde madenin 77.439 metrekarede aranacağı yazıyor ancak ÇED raporu öyle demiyor! ÇED Raporunda madenin 29,28 HEKTAR ALANDA ARANACAĞI (Yaklaşık 300.000 metrekare) yazıyor! Ayrıca maden sahasının toplam büyüklüğünün 4406.25 HEKTAR olduğu da aynı raporda mevcut. TMMOB'nin ŞU LİNKTEN ulaşabileceğiniz raporunda ise "Proje kapsamında 498.371 m2 (49,83 ha) büyüklüğünde alana altın ocağı, 118.490 m2 (11,84 ha) büyüklüğünde alana cevher stok alanı ve 260.633 m2 (26,06 ha) büyüklüğünde alana ise tumba sahası yapılması planlanmaktadır" denilmektedir.

- Haberde 227 kişiye istihdam sağlayacağı yazıyor ancak Özaltın A.Ş.'nin beyan ettiği toplam çalışan sayısı 99!