29 Aralık 2011

Samsung D5000 - D6000 - D6500 ve LG LW4500


Eğer Samsung D5000, D6000, D6500 veya LG LW4500 modellerinden birini almayı düşünüyorsanız, bu yazıyı çok dikkatli okuyun.


Bahsettiğim cihazların hepsi LED teknolojisine sahip. Lakin bunların hiçbiri full LED değil. Yani panelleri LED'den oluşmuyor, sadece aydınlatma sistemleri LED. Bunların arasında LG'nin LW4500 modelinde LED Plus teknolojisi bulunuyor. Her 33 pikselde bir LED'in kullanıldığı bu sistem, diğer sistemlere göre çok daha fazla kontrast oranı sunuyor. Bununla birlikte gerçek siyah rengi de görmemizi sağlıyor.

Samsung D5000 diğerlerinin yanında biraz basit kaçıyor. Bu modelde 3D özelliği bulunmuyor. Ancak diğer tüm özellikleri neredeyse Samsung'un 6 serisi ile aynı. Eğer "yok efendim, bana 2 boyut yetiyor" diyenlerdenseniz, USB'den film oynatabilen bu cihazı tercih edebilirsiniz. Kaldı ki ses codecleri konusunda LG'nin tüm modellerinden çok daha üstün bir cihaz. LG'nin bildiğim kadarıyla hiç bir modeli DTS ses codecini desteklemiyor. Yani kimi mkv uzantılı filmlerde ses duyamıyorsunuz. Ayrıca aac3 ses dosyalarını da desteklemediğine şahit olmuşluğum var. Bu sorun sadece USB üzerinden film ve müzik izlediğinizde geçerli. Blue-Ray ile HDMI üzerinden bağlantı yaparsanız hiç bir sorunla karşılaşmıyorsunuz. "Ben 3D istemiyorum lakin özellikli ve şekli şemali düzgün bir panelim olsun" diyenlerdenseniz, D5000 sizin için biçilmiş kaftan. 

Gelelim Samsung D6000'e. Samsung'un üretimini durdurduğu ancak bir çok ülkede çatır çatır satmaya devam eden son derece güzel bir panel. 200hz tarama hızına sahip. Bu da hareketli görüntüleri çok daha kaliteli görmemizi sağlıyor. D6000 Smart TV özelliğine de sahip. Yani internete bağlanabilen bir televizyon. Lakin üzerinde herhangi bir web browser bulunmuyor. Twitter, Facebook, Google Maps ve YouTube gibi bir kaç belli başlı siteden başka siteye giremiyorsunuz. Bununla birlikte bir kaç tane de programı var. Samsung 7/24 Sinema gibi. Böyle bir cihazda YouTube'a girebilmek bile yeterli aslında. Sınırsız bir video arşivi elinizin altına geliyor. Çerçevesi de oldukça ince ve şık olan D6000 teknolojiyi sevenler için iyi bir seçenek. Ancak Samsung'un en büyük dezavantajı tüm cihazlarında aktif gözlük kullanması. Maliyeti ciddi derecede etkileyen bir durum bu. Panellerin yanında genellikle 1 gözlük verildiği için, ikinci gözlüğe en az 200TL para vermeniz gerekiyor. Böyle bir makine aldıktan sonra konu komşuya, ele akrabaya göstermek, hava atmak isteyenler, en az 1000TL'yi gözden çıkarsınlar.

LG ise Plasma televizyonları dışında aktif gözlük kullanmıyor. Plasma televizyon düşünenlere PT351 serisini önerebilirim. 3D özelliğine sahip ve standart plasmalara göre çok daha ince. Size bahsedeceğim model ise LED Plus özelliğine sahip olan LW4500 modeli. Bu model size Smart TV özelliği sunmuyor. Onun için LW5500 modeline bakmanız gerekiyor ki 400TL civarında daha pahalı. LW4500 100hz tarama hızı sunsa da üzerindeki işlemciler sayesinde Spor ve Oyun modlarında 400hz'e kadar tarama yapabiliyor. Cihazın bir diğer avantajı ise panelin önündeki koruma. Bu koruma, panele gelebilecek olan küçük darbelere karşı paneli koruyor. Çocuklu aileler için güzel düşünülmüş bir özellik. Ancak bu korumanın da bir haddi var. Plasmalardan çok daha narin olduklarını unutmayın. Ciddi bir darbede paneliniz kesinlikle zarar görecektir. Bu panelde 3D izlemek istiyorsanız Blue-Ray cihazı almanızı şiddetle tavsiye ediyorum. USB'den video izlemeye çalışırken "Desteklenmeyen Ses" yazısını görmek eminim moralinizi bozacaktır. Az önce de söylediğim gibi pasif gözlük kullanan LG, bu konuda Samsung'u ezmiş durumda. Samsung'da her gözlük için 200TL harcamanız gerekirken, LG'nin pasif gözlüklerinin 7 tanesini 90TL'ye almanız mümkün. Çil çocuk, eş dost arkabalarınızla birlikte 3 boyutlu videoların keyfini çıkarabilirsiniz. Uygun fiyatı ve güzel özellikleri ile şiddetle tavsiye edeceğim bir cihaz.

Samsung D6500; çerçevesiz dizaynı, Wi-Fi desteği, dahili uydu cihazı ve internet tarayıcısı ile diğer bahsettiklerimden daha üstün bir cihaz. Fiyatı da en yüksek olanı tabiki. Zaten aynı özelliklere sahip Samsung'ler her zaman LG'lerden daha pahalı. Üzerindeki web browser sayesinde istediğiniz siteye girebiliyorsunuz. Tarayıcıda Flash desteği bulunuyor. Kullanışlı bir browser ancak televizyonun yanında verilen kumanda ile sitelerde dolaşmak çok zor. Aşırı derecede kullanışsız. Ama Samsung bunun çözümünü de bulmuş: Samsung QWERTY klavye. Sadece 400TL! Teknolojiyi seven, bilgisayar yerine televizyondan internete giresi gelenler için güzel bir cihaz. Fiyatı ise 3000TL civarında. 

İşin özü, ihtiyaçlarınızı çok iyi belirleyip ona göre bir cihaz almanızda fayda var. Kullanmayacağınız özellikler için daha fazla para ödemeye gerek yok. Almayı düşündüğünüz cihazları belirleyip mağazarlarda yan yana görmenizi tavsiye ederim. Çünkü son olarak devreye kişisel zevkler giriyor. Çerçeve dizaynı ve renk tonlarını mutlaka görmelisiniz. LG daha doğal ve soğuk renkler verirken, Samsung'lar daha sıcak ve canlı renk verir. Son olarak cihazınızı alırken mutlaka yanında kaç gözlük verileceğini sorun!