27 Haziran 2020

Meleklerin Payı ile Değişen Viski Keyfim!

Türkiye'nin önde gelen, (bildiğim tek 😅) viski yazarı Dr. Burkay Adalığ'ın yazdığı Meleklerin Payı kitabıyla başladı her şey. Birçok "bilinçsiz" gibi ben de viskiye "odun tadında alkollü içecek" gözüyle bakıyordum. Yüzlerce (aslında 15bin civarında) farklı viski ekspresyonu, yani hepsi birbirinden farklı, kendine has özelliklere sahip viski olduğunun farkında bile değildim yani.

Ne zaman ki Meleklerin Payı kitabını okudum, o zaman anladım ki viski, muhteşem tarihi olan çok büyük ve adeta büyülü bir dünya... Eğer sizin de viskiye merakınız varsa, mutlaka Burkay Bey'in kitabını okuyun. Öğreneceğiniz çok ama çok fazla şey var. Aynı zamanda çok da eğlenceli. Viski hakkında öğrendikleriniz yetmezmiş gibi, konu hakkında bir sürü "racon" da öğreniyorsunuz.

Gelelim detaylara...




Benim viski zevkim kendime kadar. Yani kitabı okuyana kadar öyleydi. Jack Daniel's Legacy Edition 1 alıp keyfime bakıyordum. Zira bu viskiyi kime denetsem, çok beğeniyordu. Jack Daniel's'in Legacy Edition 2, Red Dog Saloon, Gentleman Jack ve tabi ki No:7 ekspresyonlarını da bildiğim için, Legacy Edition 1 her zaman en beğenerek içtiğim viski olmuştu. Ayrıca Tennessee Honey'de güzel bir içki ama o bir likör. Jack Daniel's likör de üretiyor yani, bu bilgiyi de vereyim hemen.

Bu arada "ekspresyon" diyip duruyorum. Bu da Burkay Bey'den öğrendiğim ve viski "aleminde" çok önemli bir terim. Merak eden olursa BU LİNKTEN inceleyebilir.

Jack Daniel's koleksiyonumdan ufak bir kesit. E tabi içleri boş, çoktan içilip eğlendirdiler bile...





Daha önceden viski alırken baktığım ilk şey şişenin güzelliği oluyordu, ne yalan söyliyim. Şişe güzelse alıp boş şişe koleksiyonuma ekleyivermekti amacım. Ama viski tarihini ve markaları öğrendikçe, bunun ne kadar acemice bir davranış olduğunu fark ettim. Şişesi güzel diye viski mi alınır olm! Artık şişelerin üzerine bakıp markası, cinsi, cibilliyeti, nerede üretildiği, hangi fıçılarda bekletildiği, hangi fıçılarda bitim verildiği, yok efendim kaç yıllık gibi bir çok özelliğe bakar oldum. Bu bitim vermek, ekspresyon gibi terimleri hep Meleklerin Payı kitabından öğrendim. Siz de öğrenin bence çünkü kullanması çok havalı oluyor hehehe.

Kitaptan öğrendiğim bir başka önemli bilgi ise; viskiyi koklamanın önemi. Ben önceden şarrr diye tumbler (bildiğin viski bardağı işte) bardağa boşaltıp üzerine birkaç buz atıp içiyordum. Koklamakmış, şişeyi incelekmiş, hiçbiri yok. Öğrendim ki; ilk önce viskiyi glencairn (lale şeklinde, viski tadım bardağı) bardağa birazcık doldurup birkaç damla su ekleyerek doya doya koklamak lazımmış. Su eklemekteki amaç, alkolü biraz kırıp kokuların iyice belirmesini sağlamak ki, su eklemeden önce ve sonra koklayarak aradaki inanılmaz farkı siz de görebilirsiniz. Glencairn bardaklar biraz pahalı. Viski işlerinin tamamı zaten pahalı ama aldığınız keyfi çok artıracak faktörler var ve bardak ta bunlardan biri. Ben Paşabahçe'nin BU LİNKTEN ulaşabileceğiniz Islands viski bardaklarından aldım. El yapımı, kristal ve viski tadımını bambaşka yerlere taşıyan bir bardak. İlla bu bardaktan almanız şart değil, ince belli çay bardakları da benzer yapıya sahip olduğu için benzer etkiyi yaratıyor, denedim. 
 


Fotoğrafın solunda gördüğünüz Glencairn bardağın tumbler bardaktan farkı, viski konulan yerden sonra daralması. Aynı sağdaki çay bardağı gibi. Böylece viskinin kokuları bardakta birikebiliyor ve size, tadı hakkında enfes bilgiler veriyor. 

Yani bardak önemli. Amaç ise viskinin kokusunu tam olarak alıp tadı ve kokusu hakkında yorum yapabilmek.

Neyse, şimdilik bu kadar yazıyorum yoksa çok uzayacak. Kısa süre sonra benim gibi bir aceminin ağzından, viski tadım notları görmeye başlayacaksınız. Bu işi profesyönel olarak yapmayacağımı, sadece viskinin zevkini çıkarma amacında olduğumu da hatırlatmak isterim.

Sonraki yazılarımda tatlarından ve kokularından bahsedeceğim viskiler şöyle:
  • Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Glenury Royal
  • Bowmore 12
  • The Glenlivet 12
  • Jack Daniel's Legacy Edition 1
  • Jim Beam Bourbon
  • Ballentines Finest