14 Aralık 2011

Trabzon ve Ordu

Karadenizli olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Çünkü bu sayede sık sık Karadeniz doğasını ve insanını yaşama fırsatı buluyorum. 1998 yılından bu yana yollarda, şehirlerde ve köylerde meydana gelen gelişmelere bizzat şahit oldum. Bu zaman zarfında yollar, tüneller inşa edildi. Şehirler büyüdü. 1998 yılındaki Trabzon ile 2011 yılındaki Trabzon arasında dağlar kadar fark var... 


Ankara'dan Artvin-Hopa'ya kadar giden yolun inşaatı çok üzün süredir devam ediyordu. Yaklaşık 18 saatte Artvin'e gidebiliyorduk. Bu süre şimdilerde 15-16 saate kadar indi. Yol boyunca bir çok tünel inşa edildi. Hatta bu tünellerden biri Türkiye'nin en uzun tüneli olan ve Ordu'yu Fatsa'ya bağlayan Nefise Akçelik Tüneli. Tünel açılmadan önce Perşembe üzerinden gidiş-geliş ve kasabaların içlerinden geçen, "..KM BOYUNCA TEHLİKELİ VİRAJLAR" tabelaları ile dolu bir yolda seyahat ediyorduk. Bir yanımız aniden yükselen dağlar, diğer yanımız uçurum ve deniz... Muhteşem manzaranın tadını sadece yolcular çıkarabiliyordu. Aracı kullanan kişi gözlerini yoldan bir dakika ayırmamlıydı çünkü. :) Eğer bir de ağır vasıtanın arkasında kalırsanız, yolu 1,5 saatte geçebiliyordunuz. Nefise Akçelik Tüneli ile artık bu işkenceyi çekmek zorunda kalmıyoruz. 
--oOo--

Ankara'dan Trabzona otobüs yolculuğu yaklaşık olarak 12 saat sürüyor. 3 yerde mola veriyorsunuz. Genellikle temiz oluyor ancak yanınızda mutlaka bozuk para taşımalısınız. Tuvaletlerin hepsi ücretli: 1TL. İyi para kazanıyor olmalılar...


Trabzon Beşirli'den Karadeniz.

Karadeniz Sahil Yolu yapılmadan önce deniz neredeyse sağ tarafta görünen apartmanların önüne kadar geliyormuş. Sahilin ne kadar doldurulduğunu görüyorsunuz.
 --oOo--

Karadeniz


Bu kadar dolgu Karadeniz'in hırçın dalgalarına ne kadar dayanır bilmem...
--oOo--

Trabzon'dan otobüsle yaklaşık 3,5 saat süren Ordu, Karadeniz'in bir diğer güzel şehri. Aşağıdaki fotoğraflar ise Perşembe'ye ait.


--oOo--

Burası da Perşembe'ye 20 km uzaklıktaki Yanos Burnu. Muhteşem manzara ve güneşin batışı muhteşem... Burada bir de Yason Kilisesi bulunuyor. 1868 yılından bu yana epey zarar görmüş olmasına rağmen, son zamanlarda yapılan restorasyon çalışmaları ile sağlamlaştırılıp turistlerin ziyaretine açılmış. (Buradan Google Maps üzerinden görebilirsiniz.)




--oOo--

Karadeniz'e yolu düşen herkes bilir Vonalı Celal'i. Müthiş manzarası ve yemekleri ile uzun yıllardır hizmet veriyor. Yumurta ve kiraz turşusu gibi aklınıza gelmeyecek onlarca çeşit turşuyu da Vonalı Celal'de tadıp satın alabilirsiniz. Salatalık ve Fasulye turşusunu öneriyorum. : ) Eğer ilk defa gidecekseniz buradan Google Maps üzerindeki yerini görebilirsiniz. Mutlaka mısır ekmeğinin, lezzetli mevsim salatasının ve taptaze balıkların tadını çıkarmayı unutmayın!




Karadeniz'e gitmenin en kötü tarafı, geri dönmek zorunda kalmak...